Eau de... toilet? - Fragrant

Eau de... toilet?

Er det virkelig bare vand fra toilettet blandet med lidt frugter og blomster? Det er det rent faktisk ikke. Hvis du undrer dig over hvad Eau de Toilette, Eau de Parfum, Elixir, osv. betyder, så er det her du skal slå ørene ud og læse med!

Eau de Toilette, Eau de Parfum, Parfum, Elixir og så videre, er klassificeret som fortyndingsklasser, og henviser til hvor stærk en koncentration parfumen indeholder. 

For at forstå hvad der ligger i en parfumes koncentration, skal vi forstå hvad en parfume består af. En parfume kan opdeles i 3 komponenter: essentielle olier (æteriske olier), aromastoffer, og opløsningsmiddel. Disse 3 dele blandes sammen for at skabe det vi kender som en parfume. Når man snakker om "koncentration" er det lig med mængden af essentielle olier.

Når en parfume er angivet som Eau de Parfum, henviser det til mængden af essentielle olier i blandingen i forhold til de andre 2 komponenter, typisk målt i procenter. Som en tommelfingerregel kan man derfor sige, at koncentrationen henviser til hvor kraftig en parfume er.

Som et eksempel, bliver der ikke lavet parfumer med en 100% koncentration, da dette ville være alt for kraftfuldt og potentielt kunne være skadeligt for huden.

Generelt set vil mængden af koncentration i parfumen, hænge sammen med dens pris, varighed og styrke. Det er dog ikke altid tilfældet, og der findes uanede mængder af parfumer som er Eau de Toilette, som kan vare tæt på evigheder og er nok så kraftige.

Her er en gennemgang af fortyndingsklasserne fra svagest til stærkest:

Eau Fraîche, Splashes, Mists og Veils bruges som navne til den samme fortyndingsklasse og består typisk af op til 3% koncentration. Eau fraîche betyder "frisk vand", og er formentlig navngivet sådan, da disse parfumer hovedsageligt består af vand i stedet for olie eller alkohol. Derfor er Eau fraîche parfumer også perfekte til folk med sensitiv hud, og er typisk billigere grundet den lave mængde af koncentration. De er typisk også friske parfumer og er dermed rigtig gode til sommeren.

Eau de Cologne (EDC) og Cologne bruges begge til den samme fortyndingsklasse og består typisk af 3-4% koncentration, men kan rangere op til 8%.

Eau de Toilette (EDT) består typisk af 5-15% koncentration.

Eau de Parfum (EDP) består typisk af 15-25% koncentration.

Parfum består typisk af 25-35% koncentration.

Extrait de Parfum, Perfume extract, Elixir, Pure perfume eller bare Perfume bruges som navne til den samme fortyndingsklasse og består typisk af 35-45% koncentration. Denne klasse er typisk de dyreste af fortyndingsklasserne, og du vil kunne opleve, at nogen af disse parfumer ikke vil kræve mere end 2-3 dråber for at projektere duften omkring dig. Denne fortyndingsklasse bliver ofte solgt i flasker uden sprøjtehoveder, men der findes også mange som har sprøjtehoveder.

 

Du kan se hele vores udvalg ved at klikke her, eller finde din næste parfume ved hjælp af vores parfume test.


Mangler du inspiration?

Er du i tvivl om hvor du skal starte? Tag vores test, så giver vi dig nogle bud!

Du vil måske også synes om

Se alle