Først kom hjulet, nu er duft hjulet her! - Fragrant

Først kom hjulet, nu er duft hjulet her!

Duft hjulet er den danske betegnelse for det ny-moderne "Fragrance Wheel" fra parfumøren Michael Edwards. En ældre version af hjulet har rødder helt tilbage fra 1949, i en bog fra parfumøren Paul Jellinek.

 

Pointen med duft hjulet er at vise forholdet mellem duftnoterne og er baseret på lighederne og forskellighederne i deres duft. Hjulet bruges i detailhandlen, for at indskrænke mængden af parfumer brugeren kunne være interesseret i.

 

Det nymoderne duft hjul fra Michael Edwards, har været under udvikling siden 1983, og i dag ser det således ud:

 

Michael Edwards fragrance wheel duft hjul

 

For at finde ud af hvilke noter du kunne være interesseret i, kræver det at man forstår de enkelte hoved- og underkategorier. Når du kender dem, kan du gå på jagt i vores parfume test, for at finde gode bud på hvilke parfumer du bør læse mere om og eventuelt hvilke parfumer du kunne være interesseret i.

Hovedkategorierne og deres underkategorier beskrives herunder:

 

Floral

Den florale hovedkategori beskriver florale/blomstrede noter, og kan være enlige blomster eller en blanding af flere blomster.

 • Floral (underkategorien): inkluderer friske og tiltrækkende dufte såsom rose, jasmin og lilje.

 • Let floral: defineret af en sød, pulver- og muskusagtig duft, som typisk består af dufte såsom lavendel eller viol.

 • Floral rav: er defineret ved dens søde og elegante krydrede duft, som typisk består af appelsinblomst eller søde krydderier.

   

 

Ravagtig

Denne kategorisering er forholdsvis bred, og består af fremtrædende noter af materialer fra østen. Man kan tænke på denne kategorisering som rige, aromatiske og krydrede noter.

 • Let ravagtig: består af både silkeblød røgelse og varme krydderier såsom anis.

 • Ravagtig (underkategorien): inkluderer typisk eksotiske florale noter og krydrede noter. Denne underkategori er markeret af dets muskusagtige noter såsom vanilje, harpiks og kanel, der udståler varme og sensualitet.

 • Skovagtig rav: er en traditionel rav-essens med en tydelig varme, og er typisk søde og jordnære dufte. Noterne er ofte bløde og kremet, træagtige noter såsom sandeltræ og patchouli.

 

Frisk

En gruppering af forfriskende, lyse og farverige noter. Havagtige, grønne, frugtige og citrusagtige noter falder under denne kategori.

 • Citrus: er pikante, skarpe og saftige dufte såsom citron, bergamot og mandarin.

 • Havagtig: er som navnet antyder, friske og fugtige dufte der typisk består af marine- og akvatiske noter. Man kan tænke på denne som duften på en strand, eller luften efter et tordenvejr.

 • Grøn: består af friske, opvikkende og jordnære dufte. Her kan man tænke på en nyslået græsplæne eller nyligt udsprunget grønne blade.

 • Frugtig: er duften af søde, saftige og spiselige frugter såsom fersken, pære og æble.

 

Skovagtig

Denne hovedkategori beskriver træagtige noter som ofte er varme og luksuriøse duftblandinger, og kan være både tør, mørk, rig eller frisk.

 • Skovagtig (underkategorien): er friske og aromatiske dufte der typisk består af sandeltræ, vetiver og cedertræ.

 • Mosset skovagtig: er defineret af jordnære, bløde og søde dufte, og består typisk af egemos og rav.

 • Tør skovagtig: består af glødende og røgfyldte dufte blandet med læderagtige noter.

 • Aromatisk fougère: er rene, friske og enkle dufte. Her ser man typisk en blanding af træagtige noter og lavendel, men kan også bestå af rosmarin eller basilikum.

 

 Vi har kategoriseret alle parfumer i vores udvalg, og du kan filtrere på produktoversigten, efter hvilke hovedkategorier eller underkategorier du ønsker at udforske nærmere.

 

Med denne nye viden, kan du også tage vores parfume test, hvor du kan vælge hvilken hoved- og underkategori du ønsker at gå på opdagelse i.

 

Hvis du stadig er i tvivl om hvilken kategori der passer bedst til dig, kan du eventuelt søge op på en parfume der tiltrækker dig på vores hjemmeside, og undersøge hvilke kategorier den ligger i.


Mangler du inspiration?

Er du i tvivl om hvor du skal starte? Tag vores test, så giver vi dig nogle bud!

Du vil måske også synes om

Se alle